ISET Admission Exam Quiz 2012
English
Questions Reading Passage I


1.
a). as the
b). such
c). as a
d). as
2.
a). short
b). shortly
c). for short
d). in short
3.
a). by the
b). with
c). by a
d). with a


4.
a). an interest of
b). a state of
c). condition of
d). position of
5.
a). by
b). -
c). the
d). a
6.
a). by what
b). by which
c). with what
d). on which


7.
a). could be measured
b). can be measured
c). could measure
d). might have measured
8.
a). even so
b). as so
c). as
d). even
9.
a). of
b). by
c). in
d). on


10.
a). the
b). than
c). that
d). then
11.
a). by
b). of
c). for
d). with
12.
a). an
b). the
c). -
d). a


13.
a). elusive
b). coherent
c). exclusive
d). beneficial
14.
a). for
b). of
c). about
d). in
15.
a). search for
b). the seek of
c). seek for
d). the search for


16.
a). movable
b). emotional
c). motional
d). stoic
17.
a). at
b). with
c). of
d). on
18.
a). of which
b). of that
c). which in
d). that in


19.
a). alienating
b). elucidating
c). alleviating
d). eliciting
20.
a). above of
b). beyond these
c). above these
d). above all
21.
a). acerbic
b). austere
c). aroused
d). allowed


22.
a). who contemplated
b). which contemplated
c). who contemplating
d). which contemplating
23.
a). but, like
b). and, like
c). or, as
d). so as
24.
a). might
b). should
c). could
d). can


25.
a). a
b). an
c). -
d). the
26.
a). right
b). realization
c). righteousness
d). realm
27.
a). of different
b). by various
c). with number of
d). by an amount of


28.
a). focal
b). foci
c). focus for
d). cacti
29.
a). into
b). in such
c). in
d). out of
30.
a). among
b). within
c). between
d). beyond


Questions Reading Passage II


31. The phrase "to a lesser extent" in paragraph 2, indicates that before the invention of writing, the wisdom of earlier generations was
a). rejected by recent generations when portrayed in pictures, carvings, or statues
b). passed down orally, or not at all
c). transmitted more frequently by spoken word than by other means
d). based on illusory memories that turned fact into fiction


32. The author most likely describes the impact of writing (underlined sentence in paragraph 2) in order to
a). illustrate the limitations of the human memory
b). provide an example of how cultures transmit information
c). indicate how primitive preliterate cultures were
d). refute an opinion about the origin of human civilization


33. The word "ready" in paragraph 3 most nearly means
a). set
b). willing
c). immediate
d). apt


34. The analogy of the "blind man" (paragraph 3) is presented primarily to show that
a). humans are unable to comprehend long periods of time
b). myths and legends fail to give an accurate picture of the past
c). human history is only a fraction of the time since life began
d). long periods of time can only be understood indirectly


35. In the underlined sentences (paragraph 4), the references to the Big Bang and the Cambrian Period serve to
a). illustrate that the age of the Earth can be understood using the time scale of a week
b). suggest that agriculture was a relatively late development in human history
c). argue that there are no existing fossils that predate the Cambrian period
d). indicate that the Cambrian period lasted 600 million years


36. According to the lines in paragraph 5 (underlined), one difficulty of using a linear representation of time is that
a). linear representations of time do not meet accepted scientific standards of accuracy
b). prehistoric eras overlap each other, making linear representation deceptive
c). a scale that allots enough space to show human experience clearly would make the map too long to copy and use conveniently
d). there are too many events to represent on a single line


37. The author of this passage discusses several kinds of time scales primarily in order to illustrate the
a). difficulty of assigning precise dates to past events
b). variety of choices faced by scientists investigating the origin of life
c). evolution of efforts to comprehend the passage of history
d). immensity of time since life began on earth


Questions Reading Passage III


38. According to Text 1, the primary reason that factories required factory workers to live in boarding houses was to
a). placate the fears of the workers' families
b). ensure that the girls were not corrupted by city life
c). prevent disease among factory girls
d). restrict the social activities of female factory workers


39. "Advanced" as used in paragraph 4 most closely means
a). proceeded
b). argued
c). denied
d). progressed


40. Which of the following, if true, would most weaken the assertion in Text 1 about the necessity of subjecting factory girls to unsafe conditions?
a). Textile factories in France were financially successful even though they refused to make factory girls endure harsh conditions.
b). The estimated costs of increasing worker safety and health in the nineteenth century to acceptable levels would have been more than the total profits of factories in that era.
c). Many twentieth-century factories treated factory workers with care and dignity and still had higher profits than nineteenth-century factories.
d). An early nineteenth-century workers' rights activist approached all American and foreign factories with a plan to improve working conditions while maintaining profits, but this plan was rejected by all factories.


41. In the second paragraph of Text 2, the description of the conditions imposed by factory agents serves to
a).argue that American factory conditions were superior to those in Europe
b).illustrate the role of factory agents in creating the poor working conditions discussed
c). argue that such conditions were immoral by modern standards
d). illustrate the economic necessity of the harsh conditions


42. In the context of Text 2, the reference to the Triangle Shirtwaist Factory fire serves to
a). illustrate the prevalence of fires in factories that used the Waltham-Lowell system
b). elicit unwarranted sympathy for the victims of a tragic factory accident
c). demonstrate the dangerous conditions created by the uncaring attitude of factory owners toward their workers
d). illustrate the negligent behavior common among factory workers in New York City


43. The texts differ in their evaluations of factory owners in that Text 1 claims that
a). market conditions partially excuse the poor work environment created by factory owners
b). factory owners compensated society for their reprehensible actions in the factory through philanthropic work
c). the use of the Waltham-Lowell system enabled American factories to compete with European and Indian factories
d). the Waltham-Lowell system was superior to previous factory organization schemes


44. Which of the following is an aspect of the Waltham-Lowell System emphasized in Text 2, but not in Text 1?
a). The difficult conditions in factory boarding houses
b). The role of agents in factory life
c). Health hazards faced by factory girls
d). The role of safety supervisors on the factory floor


45. Both texts mention which of the following aspects of nineteenth-century factory life?
a). The extensive demands of factory agents
b). The health problems caused by factory life under the Waltham-Lowell system
c). The demand that workers dress neatly
d). The superiority of working conditions in factories outside of New York State


46. The author of Text 1 would most likely agree with which of the following statements about the "economic necessity" (paragraph 4) cited by the author of Text 2?
a). Such necessity cannot excuse the inhumane treatment of factory workers.
b). The results of the necessity were likely more drastic in the United States than overseas.
c). The necessity forced unfortunate compromises that could not easily be avoided./div>
d). These conditions were solely a result of pressure from European and Indian competitors.


Questions Reading Passage IV




47. In Text 1, the author's attitude toward the continuing presence of acid rain is best described as
a). astonishment that acid rain remains a problem in the developed world
b). frustration that the use of cleaner technologies is not more widespread
c). irritation that nothing is being done to curb the creation of acid rain
d). impatience towards plants that refuse to adopt experimental technologies


48. In Text 2, the author characterizes "the world's most-developed nations" as which of the following?
a). Insensitive
b). Responsible
c). Privileged
d). Reckless


49. How would the author of Text 2 most likely respond to the assertion in Text 1 that "senselessly little" is being done to take advantage of new and cleaner energy-generation technologies?
a). Wealthier nations have a responsibility to create opportunities for those less fortunate.
b). Most countries would adopt these technologies if they were affordable.
c). The environmental impact of an energy source is just as important as the cost of energy.
d). Not all countries can afford these technologies.


50. The authors of both texts agree that
a). clean energy technologies are more expensive than conventional methods
b). acid rain is a problem inevitably created by energy generation
c). the burning of fossil fuels can release harmful gases
d). the environmental debate over energy generation is only intensifying








Copyright © 2012, International School of Economics at TSU   |   Mail server New